Selecteer een pagina

Jonkershoek – legendarische mountainbike vallei

Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, kent meerdere mountainbike trails maar ook zeer geschikt voor over de weg met je racefiets. Jonkershoek, vlak achter de universiteit en aan de voet van Helshoogte is een van de eerste mountainbike trails van de Kaap. Jonkershoek kent eigenlijk maar twee soorten trails en dat is eenvoudig of technisch.

Je kan deze trails met of zonder gids fietsen. Mijn advies om de eerste dag een tocht met begeleiding te kiezen om eventueel daarna zelf de rest van de trails op de diverse routes te verkennen.

De kosten van een (officiele) gids is R600 per persoon per dag vanaf twee personen wat onder voorbehoud van prijswijzigingen en koersschommelingen neerkomt op ongeveer €40 per persoon per dag. Wij kunnen een betere prijs onderhandelen als het bijvoorbeeld voor meerdere dagen is dus laat ons dat weten.

Voor de minder geoefenden is er de rit rond de dam. Hier zit weinig helling in en is absoluut niet technisch waarbij je wel kan genieten van de vallei wat Jonkershoek Nature Reserve is.

Een andere mogelijkheid is de klim te maken aan het begin of einde van de vallei om daarvandaan bovenlangs het bergmassief rond te fietsen en te genieten van de adembenemende uitzichten. Er zit dan wel een pittige klim in (15%) of je loopt met de fiets 20 minuten en dat is wel het meest technische van deze .

Stellenbosch Jonkershoek MTB

Legendarische MTB trail Jonkershoek in Stellenbosch

Foto: vlak parcours Jonkershoek Stellenbosch[/caption]

 De ervaren rijders kunnen hier hun hart ophalen. Jonkershoek kent relatief veel zwarte afdalingen waardoor je hier regelmatig zogenaamde “downhillers” tegenkomt. Er staan grote waarschuwingsborden om je op de gevaren te wijzen van een zwarte afdaling.

Jonkershoek Stellenbosch rode afdaling

De rode en zwarte afdalingen in Jonkershoek Stellenbosch zijn zowel berucht als beroemd

Bron: Cornerstone.bike

De rode afdalingen zijn pittig. Je moet vooral technisch geoefend zijn om over rotsen te rijden (eigenlijk moet je deze springen) of zeer scherpe bochten te kunnen nemen. Een walhalla voor de geoefende fietsers die aan hun skills willen werken.

Jonkershoek is een legende. Hier oefenen de pro’s en er is ook een pump track.

Jonkershoek Stellenbosch

 Foto: De trails in Jonkershoek zijn geliefd bij professionele rijders

Bron: Red Bull – Matthys Beukes

Ook in Jonkershoek is het natuurschoon overweldigend. Flora, fauna maar ook bavianen kom je tegen en je fietst door kleine watervallen. Er heeft in 2015 een ernstige brand gewoed in Jonkershoek en ondanks de trails zijn hersteld, zie je nog steeds restanten van terug die overigens weer tot mooie plaatjes kunnen leiden.

Baviaan naast de trail in Jonkershoek

 Foto: Bij het fietsen kom je bavianen tegen

Samengevat:

Jonkershoek is voor alle niveaus maar de minder geoefende rijder is aangewezen op de rondritten die je kan maken.

Voor de geoefende rijder is dit het toneel waar je de technieken mag laten zien 😉 Deze trails maar vooral de afdalingen hebben een WOW factor!

Volg ons 🙂

Jonkershoek Stellenbosch

Voor wie is deze route geschikt?

Jonkershoek is met name geschikt voor (zeer) geoefende rijders die van technische afdalingen houden, de “downhillers”.

Beginners en minder ervaren rijders kunnen de vlakke route om de dam in de vallei rijden en genieten van het uitzicht en de rust. Jonkershoek is geen lang parcours, ongeveer 15 km.

Rondje Kaap de Goede Hoop

Fiets rond in het Kaap de Goede Hoop natuurpark. Fiets over gemakkelijke grind- en asfaltwegen naar het meest zuidwestelijke punt van het Kaapse schiereiland en leer over de vroege ontdekkingsreizigers van Zuid-Afrika, het ongerepte Fynbos en de natuur in het...

Elgin Valley

Elgin Valley met Grabouw A-Z, Oak Valley en Paul Cluver Elgin Valley (Grabouw) is een van de kroonjuwelen als het gaat om fietsen in zuid-afrika. Een gevarieerd mountainbike parcours voor alle niveaus en afstanden. Een groot deel van de Cape Epic en Wine2Whales trails...

Avontuurlijke Wijntour

Fiets door de wijnlanden van Stellenbosch en ontspan daarna met een heerlijke lunch. Rondom Stellenbosch zijn vele mountainbiketrails en ook kan je een fietstocht door Stellenbosch of van Stellenbosch naar Franschhoek maken. Stellenbosch staat bekend om de wijn en de...
  • Moeilijkheid
  • Fitheid
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?