Selecteer een pagina

Elgin Valley met Grabouw A-Z, Oak Valley en Paul Cluver

Elgin Valley (Grabouw) is een van de kroonjuwelen als het gaat om fietsen in zuid-afrika. Een gevarieerd mountainbike parcours voor alle niveaus en afstanden. Een groot deel van de Cape Epic en Wine2Whales trails gaan door Grabouw A to Z, Oak Valley en Paul Cluver.

Je kan deze trails met of zonder gids fietsen. Mijn advies om de eerste dag een tocht met begeleiding te kiezen om eventueel daarna zelf de rest van de trails op de diverse routes te verkennen.

De kosten van een (officiele) gids is R600 per persoon per dag vanaf twee personen wat onder voorbehoud van prijswijzigingen en koersschommelingen neerkomt op ongeveer €40 per persoon per dag. Wij kunnen een betere prijs onderhandelen als het bijvoorbeeld voor meerdere dagen is dus laat ons dat weten.

Van oorsprong is Elgin de fruitvallei. Hier zijn de grootste producenten  van het land, als het gaat om appels en peren, gevestigd. Ook wel bekend als de fruitschuur van Zuid-Afrika.

Appelboomgaard in Elgin Grabouw

 Foto: Appels en peren in Grabouw (Elgin Valley) waar je langs fietst

Aangezien elk gebied in de Kaap zo zijn eigen microklimaat heeft, heeft Elgin een wat “koeler” klimaat en valt er relatief meer regen dan in de omringende gebieden. Er wordt natuurlijk ook wijn verbouwd en deze worden ook wel de zogenaamde “cool wines” genoemd, vanwege het klimaat.

Grabouw ligt tussen een aantal berggebieden te weten Groenland Nature Reserve, Lebanon Nature Reserve, Kogelberg Nature Reserve en Helderberg (of Hottentots Holland) Nature Reserve.

Zowel de namen al aangeven is het beschermd natuurgebieden waar we doorheen fietsen.

De flora is overweldigend. Hier groeit het fijnbos (fynbos) overdadig. Fijnbos komt alleen in Zuid-Afrika voor en alleen in de Westkaap. De fauna en flora is seizoensgebonden en in Zuid-Afrika zijn de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van Nederland. Om het simpel te houden, tel er 6 maanden bij op. De nederlandse februari is de juli in Zuid-Afrika.

Cape Snow

 Foto A-Z trails: Cape Snow is een van de soorten fijnbos die alleen in de Westkaap voorkomt

Je fietst tussen de Cape Snow, Proteas en vele andere soorten fijnbos. Er zijn meer dan 10.000 soorten fijnbos.

Er zijn drie gebieden waar kan worden gefietst en deze gebieden zijn met elkaar verbonden. In deze gebieden zijn er meerdere trails die met elkaar zijn verbonden dus de keuze is enorm.

Het eerste gebied gezien vanaf ons guesthouse is de Grabouw Country Club waar de A-Z trails liggen. Ja, ze zijn genummerd van A to Z ?

Dit is een zeer gevarieerd parcours waar veel keuzes zijn en ook geschikt voor de wat minder ervaren rijders. Een rondje om de Eikenhof dam is nog geen 30 kilometer en in 2 uur te doen. Dit is een combinatie van blauwe en rode trails waarbij blauw “niet technisch” is en rood “technisch”.

A-Z Trails Grabouw Country Club

 Foto Komoot map: Ruim 30 km MTB trails die tesamen de A tot Z trails in Grabouw heten

Een technische trail is een parcours waarbij scherpe bochten moeten worden gedraaid (Z bochten), stijle smalle hellingen of afdalingen genomen moeten worden en nagenoeg alle trails zijn zogenaamd single track. Er zijn dus (als het goed is) geen tegenliggers.

Ik heb deze trails zeer vaak gedaan en weet dat beginnende rijders hier geweldig kunnen oefenen (ook op de rode trails) maar wat langzamer zijn dan de geoefende rijders. Geeft niet, we hebben de tijd.

Cemetary Zwarte Route

 Foto: Dit parcours (categorie zwart) heet toepasselijk “de begraafplaats”.

Het tweede gebied is Oak Valley. Er is een verbinding tussen de A-Z trails en Oak Valley. Oak Valley is een estate (afgescherm terrein) waar wijn en fruit wordt verbouwd.

Een “groot” rondje Oak Valley is net geen 40 kilometer en bevat blauwe, rode en zwarte trails. Ook hier kan je (onderweg) kiezen uit de trails en zonodig de zwarte trails vermijden of juist kiezen! Je fietst hier over een deel van de Cape Epic trails. Je komt onderweg zelfs (wilde) dieren zoals herten en bavianen tegen. Niet gevreesd, die zijn altijd zeer schuw.

Bontebok

De bontebok komt regelmatig voor in de Westkaap

Foto: Bontebok naast de trail in Oak Valley

Het derde gebied is Paul Cluver. Ook Paul Cluver is een wijn estate met geweldig mooie trails. Er is zelfs een “pump” track! Paul Cluver en Oak Valley zijn met elkaar verbonden. Ook hier wilde dieren en zelfs zebra’s.

Het gebied van Paul Cluver is ook uitgestrekt en keuze uit vele trails.

Samengevat:

Het zal je niet verbazen waarom Elgin met de A-Z, Oak Valley en Paul Cluver tot een van de mooiste gebieden behoren om te fietsen in Zuid-Afrika waardoor zelfs de profs hier graag komen.

Er is keuze uit diverse soorten trails en we kunnen de tocht zo lang maken als we zelf willen of gewoon elke dag een andere tocht samenstellen.

Volg ons 🙂

Grabouw Country Cub - A-Z trails

Oak Valley Estate

Paul Cluver Estate

Voor wie is deze route geschikt?

Doordat de routes van A to Z, Oak Valley en Paul Cluver zeer gevarieerd zijn is het gemiddelde niveau goed te doen voor geoefende rijders.

Beginners wordt geadviseerd de blauwe routes te volgen en voor de ervaren fietsers zijn er in Oak Valley en Paul Cluver voldoende zwarte routes.

Stellenbosch – Jonkershoek

Jonkershoek - legendarische mountainbike vallei Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, kent meerdere mountainbike trails maar ook zeer geschikt voor over de weg met je racefiets. Jonkershoek, vlak achter de universiteit en aan de voet van Helshoogte...

Rondje Kaap de Goede Hoop

Fiets rond in het Kaap de Goede Hoop natuurpark. Fiets over gemakkelijke grind- en asfaltwegen naar het meest zuidwestelijke punt van het Kaapse schiereiland en leer over de vroege ontdekkingsreizigers van Zuid-Afrika, het ongerepte Fynbos en de natuur in het...

Avontuurlijke Wijntour

Fiets door de wijnlanden van Stellenbosch en ontspan daarna met een heerlijke lunch. Rondom Stellenbosch zijn vele mountainbiketrails en ook kan je een fietstocht door Stellenbosch of van Stellenbosch naar Franschhoek maken. Stellenbosch staat bekend om de wijn en de...
  • Moeilijkheid
  • Fitheid
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?