Selecteer een pagina

Ons maak ’n plan

Eigenlijk bepaal je zelf wat je doet op welke dag. Geen zin om te fietsen of gewoon zin om zelf de omgeving van Kaapstad te bezoeken, ga je gang. In het Afrikaans, “ons maak ’n plan“.

Om toch een voorbeeld te geven hoe een dag in combinatie met het fietsen in groepsverband er uit kan zien hebben we onderstaand een voorbeeld gemaakt, met een inschatting van de kosten.

De basis

We nodigen je uit om met een groep te gaan fietsen maar het hoeft niet. Het is geen georganiseerde fietsvakantie maar het is nu eenmaal leuker (en veiliger) om met een groep te fietsen en wij weten de mooiste trails. Je betaalt dan ook niet voor het fietsen of de organisatie, alleen voor het verblijf en de kosten voor vervoer en de vignets.

We zullen het meeste op mountainbikes fietsen maar tochten over de weg zijn ook mogelijk.

Bij onderstaande berekeningen is een koers van 17,5 Rand (ZAR) op 1 EURO gebruikt ofwel, R100 (ZAR) = €5,70

Ga je mee?  We vertrekken om 08:00

 • Ga je mee fietsen, dan ontbijten we tussen 07:00 en 08:00 om vervolgens aan de dag te beginnen.
 • Om 08:00 bepalen we welke trail(s) of tocht we die dag gaan doen.
 • Daarna vertrekken we naar de (eerste) trail die meestal binnen 30 minuten rijden van het guesthouse is of we fietsen vanaf het guesthouse naar de trail(s) die in de buurt liggen.

De trail eindigt met een heerlijke lunch

 • Eenmaal klaar om te fietsen (fietsen uitgeladen, vignet gekocht en de trail besproken) beginnen we rond 09:00 met fietsen en een gemiddelde tocht is tussen de 25 en 40 kilometer wat met een gemiddelde van 10 km/u dus tussen de 2 en 4 uur duurt. Gemiddelde snelheid is afhankelijk van de zwaarte van de trail maar ook van het niveau van de groep.
 • We eindigen een trail altijd bij een wijnboerderij met een restaurant waar we de lunch genieten, meestal met een fantastisch uitzicht. Een lunch kost ongeveer R200 (€11) per persoon, inclusief drank. Je kan natuurlijk ook zelf wat meenemen en op een leuk plekje opeten.

Gaan we verder of terug?

 • Afhankelijk van de trail en de groep kunnen we een aansluitende tocht doen maar om de volgende dag weer aan de bak te moeten zullen we over het algemeen na de lunch weer teruggaan naar het guesthouse om in het zwembad af te koelen of als je wilt, de omgeving zelf te gaan verkennen.

Groepsgrootte:

 • We vertrekken als groep met minimaal 4 en maximaal 8 fietsers. Partners die meekomen maar niet fietsen kunnen natuurlijk ook in het guesthouse verblijven of andere dingen gaan doen.

Vervoer:

 • Een aantal trails kunnen we zonder transport zelf bereiken maar we kunnen een luxe bus met aanhanger en chauffeur huren voor de dagen dat we naar trails verder uit de buurt gaan. Kosten per dag R1800 (iets meer dan 100 euro) wat we delen door het aantal deelnemers dus uitgaand voor 6 personen 100/6 = €16 pp.

Kosten vignet:

 • Voor de meeste trails kost een vignet over het algemeen R60 /dag wat ongeveer €3,5 is.

Lunch:

 • Uit eten gaan in Zuid-Afrika is vergeleken met Nederland spotgoedkoop. Voor R200 ofwel iets meer dan €11 euro heb je een heerlijke lunch in een restaurant vaak met een prachtig uitzicht. We zoeken de route zo dat we bij een restaurant eindigen.

Verblijf:

 • Onze luxe kamers zijn tussen de 35 en 40m2 voorzien van bad (*) en douche, airco en eigen terras of balkon en eventueel in te delen met gescheiden bedden.
 • Tarief is gemiddeld (afhankelijk seizoen en type kamer) rond de R1600 per nacht voor twee personen, inclusief ontbijt.
 • Boek je de fietsvakantie met een verblijf van minimaal 5 dagen, dan geven wij daar 15% korting op. Wil je twee weken blijven, is de korting 20%.
 • In euros is dat inclusief korting €78 /dag bij 5 dagen boeken of €73 /dag bij 7 dagen.

Avondeten:

 • Voor onze vast gasten organiseren wij 3x per week een braai (bbq) bij het guesthouse. Kosten per persoon R200 (iets meer dan €11) waarbij drie soorten vlees (of vis), salade en 1 drankje worden geserveerd.
 • Op andere dagen of als je liever zelf uit eten wil, bijvoorbeeld in Gordon’s Bay – 10 minuten met de auto – zijn leuke restaurants. Heb je zelf geen auto gehuurd, een taxi naar Gordon’s Bay kost ongeveer R75, ofwel iets meer dan €4. Ook hier kan je voor R200 (nog geen €12) een prima maaltijd scoren.

Eigen fiets meenemen naar Zuid-Afrika of fiets huren?

Als stelregel, ga je meer dan 5 dagen fietsen en heb je of wil je een “fully” dan loont het al om je fiets mee te nemen. Fully’s (Full Suspension) zijn niet zo makkelijk in de verhuur te vinden vanwege de hoge verzekeringskosten. Hardtails daarentegen zijn wel makkelijk te krijgen. E-bikes zijn ook te huur maar daar geldt hetzelfde als voor de fully, het is wel zoeken en niet goedkoop.

Alhoewel, goedkoop? Een fully of E-bike huren in Europa is al snel €50 to €60 voor een halve dag wat overeenkomt met ongeveer R1000 (ZAR) terwijl je in Zuid-Afrika voor R300 per dag een hardtail huurt en gemiddeld rond de R800 voor een fully of E-bike.

De rekensom is simpel: KLM rekent €100 heen en €100 terug voor je fiets. Dat is omgerekend R3500.  Een fully huren (als het al lukt) is ongeveer R800 / dag en daar zit je eigen risico nog niet bij.

Mocht er iets met je fiets zijn, voor zowel MTB als Race, we hebben alle grote merken om de hoek.

O ja, een Evoc (fietsreistas) kost €300 en die kan je ook huren. Het is goedkoper om contact te hebben met fietswinkel in je eigen buurt en vraag of je een fietsdoos mag overnemen waarin bijvoorbeeld een MTB wordt geleverd. Deze zijn supersterk en gemaakt voor fietstransport en monteer er twee wieltjes onder met een handvat aan de voorkant en je bent waarschijnlijk klaar voor €25.

Op de website van vakantiefietser.nl staan goede tips om je fiets te verpakken.

Vanmoof, je weet wel van die hippe fiets, heeft een slimme oplossing bedacht om schade bij transport te voorkomen.

Neem contact met ons op voor meer informatie of offertes.

Slimme zet VanMoof

Volg ons 🙂

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?